Implementatie van RED3 eisen: Overgangsperiode en ‘grandfathering clause’

2025-07-15

De Europese Commissie heeft Better Biomass en andere door de EU erkende certificatieschema’s onlangs geïnformeerd over twee onderwerpen met betrekking tot de implementatie van de duurzaamheidseisen zoals vastgelegd in de Herziene Richtlijn EU/2018/2001, algemeen bekend als RED3. Better Biomass heeft de RED3-eisen geïmplementeerd middels het Interpretatiedocument RED III, dat inmiddels is opgenomen in de +A1:2025 versies van de schemadocumenten. De betreffende onderwerpen zijn (1) de overgangsperiode en (2) de ‘grandfathering clause’.

Overgangsperiode

De Commissie heeft verduidelijkt dat er na 21 mei 2025 geen algemene overgangsperiode zal worden toegestaan voor de implementatie van de RED3-eisen. Voor Better Biomass gecertificeerde bedrijven gelden de volgende regels:

  • Alle Better Biomass audits moeten vanaf 21 mei 2025 worden uitgevoerd volgens de nieuwe versie van de Better Biomass schemadocumenten (de +A1:2025 versies van de schemadocumenten bevatten de duurzaamheidseisen zoals vastgelegd in RED3);
  • Biobrandstoffen, biomassabrandstoffen en vloeibare biomassa die vóór 21 mei 2025 zijn geproduceerd en gecertificeerd volgens de oude versie van de Better Biomass schemadocumenten (de 2015-versies van NTA 8080-1 en NTA 8080-2, NCS 8080:2018-08 en Interpretatiedocument N° 8) blijven geldig (deze 2015/2018 versies omvatten de duurzaamheidseisen zoals vastgelegd in RED2, de vorige versie van de Europese richtlijn);
  • Biobrandstoffen, biomassabrandstoffen en vloeibare biomassa die na 21 mei 2025 worden geproduceerd, moeten voldoen aan de duurzaamheidseisen van de nieuwe 2024+A1:2025 versies van de Better Biomass schemadocumenten, ook indien ze zijn gemaakt van grondstoffen die vóór 21 mei 2025 zijn opgeslagen.

Bovenstaande verduidelijking van de Commissie is in lijn met wat Better Biomass eerder heeft gecommuniceerd over de ingangsdatum van de nieuwe schemadocumenten.

‘Grandfathering clause’

De zogenaamde ‘grandfathering clause’ is vastgelegd in artikel 29(15) van de herziene Richtlijn EU/2018/2001 (RED3). De overgangsbepaling staat bepaalde biobrandstoffen, vloeibare biomassa en biomassabrandstoffen toe om tot 31 december 2030 te blijven voldoen aan de duurzaamheidseisen van RED2, in plaats van aan de duurzaamheidseisen van RED3. Meer specifiek heeft het betrekking op biobrandstoffen, vloeibare biomassa en biomassabrandstoffen die worden geproduceerd in installaties in de EU die vóór 20 november 2023 een subsidiebesluit of andere financiële steun van een EU-lidstaat hebben ontvangen. Een voorwaarde is dat een lidstaat individueel heeft besloten de overgangsbepaling toe te passen op zijn instrument voor financiële steun en dit besluit vervolgens meedeelt aan de door de EU erkende certificeringssystemen.

Met andere woorden: biobrandstoffen, vloeibare biomassa en biomassabrandstoffen mogen tot 31 december 2030 voldoen aan versie 2015/2018 van de Better Biomass schemadocumenten in plaats van versie 2024+A1:2025, mits aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • De biobrandstoffen, vloeibare biomassa of biomassabrandstoffen zijn geproduceerd in een installatie in een EU-lidstaat;
  • De installatie heeft financiële steun ontvangen van de betreffende lidstaat en die steun is verleend vóór 20 november 2023;
  • De betreffende lidstaat heeft besloten de ‘grandfathering clause’ te gebruiken en heeft dit aan Better Biomass meegedeeld;
  • Better Biomass heeft haar certificaathouders en certificerende instellingen geïnformeerd over het besluit van de lidstaat.

Tot op heden is Better Biomass door geen enkele EU-lidstaat geïnformeerd over besluiten met betrekking tot de ‘grandfathering clause’. Dit betekent dat er momenteel geen uitzonderingen zijn op de vereiste implementatie van versie 2024+A1:2025 van de Better Biomass schemadocumenten, zoals hierboven uitgelegd onder ‘overgangsperiode’.

In de toekomst zal Better Biomass eventuele verkregen informatie over besluiten van EU-lidstaten met betrekking tot de ‘grandfathering clause’ aan haar certificaathouders en certificerende instellingen communiceren.

Mocht u vragen hebben of ondersteuning nodig hebben bij de interpretatie van deze vereisten, neem dan gerust contact met ons op.